L’hèrnia discal i Pilates

¿Què és una hèrnia discal?

És una patologia en la que part del disc intervertebral ( nucli pulpòs), es desplaça cap a l’arrel nerviosa, la pressiona i produeix un intens dolor.

Aquests discs es poden herniar com a conseqüència d’una traumatisme o d’un esforç, especialment si hi ha canvis degeneratius. Entre el 35 i els 50 anys ja es produeix un procès degeneratiu de l’anell fibròs podent-se produir fisures i una posterior migració del nucli pulpòs.

La majoria d’hèrnies es presenten a nivell lumbar, sent 15 vegades més freqüents que les de nivell cervical.

¿Quin és el millor tractament?

El principal tractament per una hèrnia discal és un període de repòs amb analgèsics i antiinflamatoris seguits de fisioteràpia. La majoria de persones, després d’aquests tractaments poden tornar a la seva activitat normal.

En menys del 10% dels casos és necessari el tractament quirúrgic.

¿Per què he de començar a moure’m?

Quan tens dolor d’esquena entres en un cercle viciós on el dolor o a vegades la por fan que no et moguis i amb el sedentarisme provoques més atrofia, per tant més degeneració i com a conseqüència més dolor. I així ja tornes a entrar en el cercle empitjorant-lo amb el temps. Així que necessites començar a fer exercici per sortir d’aquest cercle i tornar a reestablir la correcte funcionalitat de la teva columna.

¿Com ens pot ajudar el Pilates?

Un cop superada la primera fase és on començarem a intervenir com a professionals de l’exercici, en el que podríem anomenar el període de readaptació ( o post-rehabilitació). Com ja hem comentat algunes vegades, el Pilates es basa en 6 principis (Concentració, Control, Centralització, Respiració, Precisió i Fluidesa) que quan els apliquem en cadascun dels exercicis del mètode ens ajuden a reforçar la musculatura, millorar la funcionalitat articular i sobretot, a nivell de columna vertebral, ens ajuden a la descompressió i millorar l’elongació axial. Aquests últims, dos conceptes essencials per millorar el nostre dolor d’esquena provocat per hèrnies discals o per la mateixa degeneració vertebral.

¿Què et recomanem des d’Espai Pilates?

Si vens o estàs en un capítol de dolor agut provocat per una hèrnia o protusió discal, el primer que has de fer és superar la primera fase com ja hem explicat, no podem començar a fer exercici en el moment de molt dolor. Un cop el fisioterapeuta et diu que pots començar a fer activitat és on començarem amb el Pilates. Primer et recomanen que comencis amb classes personals, com ja t’hem explicat, has de començar per sortir del cercle viciòs i això es fa donant-te la dosi adequada i controlada d’exercici, a partir d’aquí veurem com evoluciones i un cop reestablert el teu correcte funcionament articular podries començar a anar a classes grupals per garantir sempre aquest bon manteniment de la teva musculatura o  fer un altre tipus d’activitat física.

Quan és el millor moment per fer pilates?

Ara que hem canviat l’hora i que l’estiu ens queda lluny i ja anem integrant rutines, hem pensat que estaria bé obrir un nou tema de debat: quan és el millor moment per fer esport?

Però la pregunta no és senzilla de respondre perquè és un tema molt personal i hi ha opinions i idees per tothom: hi ha qui prefereix a primera hora, d’altres al migdia i també que els hi agrada al vespre. 

Però,quina és la nostra millor hora per fer exercici? És important tenir en compte el nostre rellotge biològic o ritme circadià. 

El ritme biològic influeix en la pressió de la sang, la temperatura corporal, el nivell d’hormones o la freqüència cardíaca.

El ritme circadià va en relació a les fases de la llum i la foscor, amb les estacions de l’any i les característiques de cada persona.

Per tant, és realment molt personal. 

Però, a grans trets, podem dir:

Pel matí, és millor fer esport per mantenir-se en forma i ens ajuda a ser contants i a mantenir rutines. Important, no fer esport en dejú i escalfar. 

Per la tarda, podem desconnectar més fàcilment i és el millor moment per treballar més la resistència, la força i la massa muscular. 

Si optem per fer esport a la nit, important fer-ne un parell d’hores abans d’anar a dormir per no tenir problemes per agafar el son. 

 

I tu? Quan fas pilates?

Les rutines agradables

Sempre tornem després de l’estiu amb els bons propòsits però sovint ens cansem ràpid i allò que ens havíem proposat queda en no res. 

Tenim, però, alguns consells perquè això no et passi i puguis aconseguir un estil de vida més saludable, dins del ritme frenètic del dia a dia. 

 
1.- Objectius petits, realistes i assolibles. Tots hem tinguit la il·luminació  de voler anar al gimnàs cada dia… però al cap de dos mesos, no hi hem posat més els peus.
2.- Comença a realitzar activitat física, però proposa’t poc, per exemple, dos  dies a la setmana i amb activitats no molt intenses, perquè el cos s’hi acostumi. Pilates, què vols que et diguem, és una bona activitat física.
3. Busca professionals qualificats que t’assessorin i et guiïn en el teu entrenament, per assegurar-te que no et faràs mal. Pilates combinat amb activitats cardiovasculars és perfecte.
4.- Que ja fas activitat física i el Pilates ja el tens dominat?  Doncs proposat esforçar-te una mica més en cada exercici, el que et farà millorar no és fer més repeticions, sinó posar-hi més intenció en cadascun dels moviments, donar l’ordre des del cervell el més especifica possible.
5.- Cuida l’alimentació. Una petita proposta, redueix el sucre de la teva vida. 
6.- I per últim no t’oblidis dels teus moments, ja sé que costa trobar-los en aquest món tan ràpid, però per poder estar bé amb la resta primer has d’estar bé amb tu mateix. Medita, surt a caminar, sopa amb les amigues o fes aquella activitat que tan  t’agrada i no trobes mai el temps per fer-la.
 
Petits canvis que t’ajudaran a trobar-te millor i que d’aquí un temps agrairàs molt!!

5 Propòsits per unes bones sessions de Pilates

Tornem a la rutina!! Idees útils per un bon retorn a les sessions de Pilates!

Propòsit núm. 1 – Ser puntual. Si arribeu amb temps a la sessió serà molt més profitós per tu. Pensa que planifiquem les classes amb diferents parts i que l’esclafament i els exercicis suaus de l’inici són claus per finalitzar la sessió amb èxit.

Propòsit núm. 2 – Explica’t.Si et fa mal alguna part del cos, o tens un mal dia, comunica’ns-ho abans de la sessió, així podrem ajustar i adaptar alguns exercicis a les teves molèsties i, fins i tot, intentar pal·liar-les.

Propòsit núm. 3 – Fes click. Si algun dia no pots venir a la teva sessió de pilates, anul·la-la a través de l’aplicació mòbil. D’aquesta manera no perdràs la sessió i podràs reservar un altre dia. I, alhora, facilitaràs que altres usuaris puguin aprofitar la plaça lliure que deixes.

Propòsit núm. 4 – Els principis.Sí, som una mica pesats amb els principis del Pilates, però és important que els memoritzis i els integris: concentració, control, precisió, centralització, respiració, fluïdesa

Propòsit núm. 5 – Segueix-nos a les xarxes socials.Perquè puguis estar al dia de tot el que passa a Espai Pilates, ens trobaràs al FB, Instagram i a la web. Compartim articles, consells i recomanacions per gaudir al màxim del Pilates.

Pilates de butxaca (I)

Per aquells que fan pont i pels que no,
si ets dels que t’agrada fer una mica d’exercici a casa,
si penses que una mica de desconnexió diària és important,
si ets molt bona alumna i vols repassar Pilates,
et deixem aquí una sèrie de Pilates de butxaca, és a dir, uns exercicis que pots fer en qualsevol moment del dia i on vulguis!
Només cal que li dediquis 15 minuts!

Preparat i preparada? Doncs som-hi!

HUNDRED

ONE LEG CIRCLE

MERMAID

PUSH UP SERIES

Llibres per prendre consciència del nostre cos


Publicat el 20 Abril 2018

Compartim uns quants llibres que ens ajuden als professionals d’Espai Pilates a preparar les classes i que considerem claus per prendre consciència del nostre cos. Uns llibres que poden ser una molt bona opció per aquest Sant Jordi. Cultivem el cos i també la ment!

‘Vuelva a la vida con la contrología del pilates’, de Joseph H. Pilates
És la Bíblia del Pilates, el llibre original dels exercicis d’aquest mètode escrit pel seu creador. Repassa els conceptes bàsics i la filosofia del métode Pilates així com els exercicis originals que Pilates ensenyava al seu estudi de Nova York.

‘Manual completo de Pilates Suelo’, de Rocio Cárceles
Un llibre on s’adapta el Pilates als nous coneixements d’anatomia, cinesiologia i biomecànica. Ofereix diferents nivells de treball segons la condició física i en els exercicis es detallen totes les fases com l’execució, la respiració i la imatge mental. 

‘Anatomia para el movimiento’ o ‘El gesto respiratorio’ de Blandine Calais-Germain
Presenta de forma original i didàctica els ossos, les articulacions i els músculs en relació directa amb el moviment. Amb 1500 il·lustracions comentades. El volum 4 d’aquesta col·lecció, dedicat a la respiració, explica quins respiracions són més actives i passives així com practicar-les mentre es fan exercicis.

‘Fisiología articular’ de A. I. Kapandji
Aquest llibre en tres volums és l’ABC de la biomecànica. Ja fa més de 35 anys de la seva primera edició i és un clàssic universal que usen estudiants de medicina, fisioterapeutes, traumatòlegs i també nosaltres, a Espai Pilates.

‘Fundamentos de la mecánica del ejercicio’ de Lucas Leal, Daniel Martínez i Eduardo Sieso
Llibre de text del Resistance Institute sobre mecànica de l’exercici, els seus fonaments, les forces, les propietats de les càrregues, el sistema de palanques, la funció muscular i el control articular.

El Pilates també és per a homes, és clar!

Sovint anem carregats de prejudicis i de tòpics… que si les nenes juguen a nines i els nens a futbol, que si el blau o que si el rosa. Que si els homes fan peses i les dones ioga. En fi, que avui ens ve de gust carregar-nos un tòpic: els homes també fan Pilates i, aquells que coneixem, estan contentíssims de fer-ne! 😉

És veritat que a les classes de Pilates hi ha més dones que homes, però qui pensa que només és per a dones, està molt equivocat. De fet, qui va crear aquesta disciplina va ser Joseph Hubertus Pilates a principis del segle XX, pensat per millorar l’estat de salut dels seus companys de guerra ferits. O sigui, els primers que van practicar Pilates van ser homes!! I de fet, homes que ens llegiu, si el que voleu és marcar músculs i tenir uns abdominals ben marcats, mireu Joseph Pilates, com estava, de fort! 

Com pot ajudar el Pilates a un home?

  1. A desenvolupar grups musculars que sovint els tenim oblidats, ja que el Pilates posa el focus en músculs que normalment no reben molta atenció
  2. Millora la flexibilitat, ajudant a prevenir lesions i tensions musculars
  3. Reforça el nucli, el centre del cos. És treballa tota la faixa abdominal, des dels músculs més profunds com el transversal, fins als superficials com el recte abdominal conegut per tots com la “tableta”
  4. Augmenta la consciència fent que en el teu dia a dia corregeixis mals hàbits posturals i incorporis moviments que et facilitaran la vida.
  5. I sobretot, el que més ens agrada del Pilates és com millora la connexió neurològica, o sigui que l’impuls que passa del cervell al múscul cada vegada és més eficaç i és per això que cada vegada tenim més control del nostre cos i moviment.

Dos alumnes d’Espai Pilates amb el Raimon

A més, a Espai Pilates també tenim professionals masculins oferint les classes. Si no, pregunteu-li al Raimon, ja veureu com us convenç, d’home a home, que el Pilates també pot ser per a tu!

El Raimon, instructor a Espai Pilates

Esquies activant el powerhouse?


Publicat el 22 gener 2019Com que aquesta setmana sembla que per fi neva als Pirineus, i segur que molts esteu ja frisosos d’esquiar amb neu de la bona, doncs hem pensat en explicar-vos com pot contribuir el pilates a una bona pràctica d’esquí i a millorar la seva tècnica.

Control, concentració i centralització, tres principis que comparteixen el Pilates i l’Esquí.Control, concentració i centralització: tres dels principis de Pilates que també són claus en l’esquí. Per esquiar bé cal tenir un control total sobre els moviments, controlats per evitar lesions. Un aspecte que es treballa molt en Pilates.També cal tenir control sobre el el nostre centre de gravetat, la centralització, i, per aquells que practiquem Pilates, sabem que activant el powerhouse, aconseguim aquest objectiu. Et convidem a que provis d’activar-lo mentre esquies, ja veuràs com guanyes control sobre el teu cos i els teus esquís.Quan tens consciència del teu cos, el domines molt més i, al tenir entrenat el teu sistema neurològic, el cos respon moltíssim millor. Així que això serà bàsic a l’hora de reduir el risc de caigudes i prevenir lesions.El reforç de la musculatura que aconseguim amb el Pilates de grups musculars com quàdriceps, glutis, lumbars i abdominals, són claus quan es practica aquest esport.Així que, si vols anar a esquiar, activa’t practicant Pilates!Anuncis